Tu şi Ann sînteţi editorii a două antologii importante care urmează să apară curînd: Steampunk II de la Tachyon şi The Weird, de la Atlantic/Corvus. Putem vorbi despre aceste antologii ca despre nişte urmări ale antologiilor tematice anterioare pe care le-aţi editat (Steampunk şi The New Weird, ambele apărute la Tachyon în 2008), sau aţi ales altă abordare de această dată?

Ann şi Jeff VanderMeer la lansarea antologiei New Weird, Satu Mare, august 2008

Publicarea antologiei The Weird: A Compendium of Strange and Dark Fictions a fost amînată pentru anul viitor, astfel încît să apară simultan de ambele părţi ale Atlanticului. E un volum gigantic, 1400 pagini, 750000 de cuvinte, în care sînt adunate un secol de povestiri de literatură stranie, iar în sumar pot fi găsiţi toţi reprezentanţii genului de la Robert Bloch la Cortazar, de la Lovecraft la Ray Bradbury, de la Tanith Lee la Octavia Butler, de la Murakami la Michael Chabon; cu totul sînt 114 povestiri. Antologia Steampunk Reloaded acoperă ca selecţie ultimul deceniu de ficţiune steampunk, la care se adaugă texte originale scrise de Jeffrey Ford şi subsemnatul. E un volum ilustrat din plin cu lucrări ale unor artişti din Rusia şi Serbia – dar nu numai – şi designul cărţii e realizat de extraordinarul John Coulthart. Dacă ar fi să definesc cele două lucrări, aş spune că Steampunk Reloaded e o lectură distractivă, în vreme ce The Weird e o carte esenţială: e cea mai mare şi mai cuprinzătoare antologie de literatură stranie publicată vreodată.

La o cafea cu Jeff, Mont Saint-Michel, noiembrie 2007

Romanul Predator: Teroare în junglă a fost o lectură pe cît de amuzantă, pe-atît de intensă, inclusiv pentru cititorii din România. Te-ai gîndit să scrii o urmare? Sau poate să abordezi o altă franciză, la fel de populară?

Într-adevăr, m-am jucat cu idea de a scrie o urmare, dar nu am reuşit să mi-o adun îndeajuns de bine în minte. În schimb, e foarte posibil să scriu un roman care se va desfăşura în universul Aliens, în adîncurile spaţiului, la bordul unor nave-arcă avariate. Va fi parţial horror şi parţial o space opera ameţitoare.

Dacă tot a venit vorba de francize literare: te-ai gîndit vreodată să îţi deschizi universul Ambergris şi altor scriitori?

Aş face-o, dar mai degrabă în mediile conexe: filme, benzi desenate sau jocuri video. Nu sînt încă sigur că am sfîrşit de scris despre Ambergris, aşa că, deocamdată cel puţin, voi păstra exclusivitatea asupra acestui univers ficţional.

Ai publicat un text despre felul în care ai scris romanul Predator: Teroare în junglă, oferindu-ne o privire revelatoare în mintea lui Jeff-scriitorul. Acest text a fost apoi inclus în Booklife, alături de alte scrieri similare, alcătuind un ghid – după părerea mea esenţial – pe care orice scriitor aspirant ar trebui să îl citească. Spune-ne cîteva cuvinte despre activitatea ta în calitate de professor de creative writing la Clarion San Diego şi în tabăra Shared Worlds.

Shared Worlds e una dintre marile mele pasiuni. E o tabără pentru adolescenţi care scriu SF&F şi este, cred, un jalon important pentru viitorul acestor tineri, dar şi pentru viitorul acestor genuri. Copiii aceştia iau foarte în serios ceea ce fac şi aşteaptă din partea profesorilor acelaşi angajament. An după an sînt uimit de progresele făcute de participanţi şi văd în acestea o consecinţă fastă a modului în care e conceput programul taberei: în prima săptămînă, participanţii sînt împărţiţi în grupuri de cite zece, care imaginează fiecare o lume SF sau fantasy, beneficiind de sfaturile îndrumătorilor şi de conferinţe pasionante pe subiecte ca biologia, politica, religia şi aşa mai departe. Apoi, pe parcursul celei de-a doua săptămîni, copiii sînt încurajaţi să scrie poveşti în aceste lumi pe care le-au creat. Şi se descurcă de minune, fiindcă au participat ei înşişi la imaginarea acestor lumi. Pe de altă parte, faptul că sînt familiarizaţi cu universurile pe care le-au alcătuit îi ajută să lase deoparte autocenzura şi să dea frîu liber imaginaţiei.  Sînt foarte fericit să anunţ că Amazon a oferit de curînd proiectului Shared Worlds o finanţare substanţială, care ne va ajuta să menţinem şi chiar să extindem bursele pe care le-am acordat unor elevi care au probleme financiare, pentru a-i ajuta să-şi dezvolte talentul; în plus, vom avea astfel ocazia să asigurăm implicarea în proiect a unor invitaţi de seamă.

Clarion San Diego e un atelier rezervat adulţilor, iar mie şi lui Ann ne place mult să predăm acolo pe parcursul ultimelor două săptămîni. Cînd predai în segmental final ai ocazia să-i ajuţi pe participanţii la atelier să-şi aleagă calea de urmat pe viitor. A fost extraordinar să citesc multe povestiri valoroase şi mă bucur că am avut şansa să întîlnim nişte scriitori aflaţi la început şi să-i ajutăm să se definească. Metoda noastră este de a include exerciţii de scriere inspirate de suprarealism şi de şcoala franceză Oulipo, alături de şedinţe de critică de text şi întîlniri individuale cu fiecare dintre participanţi.

Romanul tău Finch a fost recent publicat în Marea Britanie şi a avut parte de recenzii elogioase, iar culegerea de povestiri The Third Bear a apărut de curînd la Tachyon. La ce să se mai aştepte cititorii di partea lui Jeff-scriitorul? La ce lucrezi acum? Şi, în sfîrşit, o ultimă întrebare: pe cînd să ne mai aşteptăm la noi poveşti despre Ambergris, fie că e vorba de un nou roman sau noi povestiri în lumea mushroompunk?

Hehe, se prea poate să mai auziţi de Ambergris, însă deocamdată lucrez la un scurt roman intitulat Borne, despre doi monştri uriaşi care se luptă într-un oraş postapocaliptic, ai cărui locuitori se străduie să supravieţuiască. De asemenea, eu şi Ann edităm antologia The Thackery T. Lambshead Cabinet of Curiosities, în care va fi inclusă şi mini-ficţiunea ta despre testiculele lui Dracula. Urmează la rînd două antologii intitulate Above & Below şi Bestiary, dar despre acestea nu pot spune mai multe deocamdată. În sfîrşit, intenţionez ca în 2011 să încep lucrul la o poveste ce se va intitula Komodo, care s-ar putea să ia proporţiile unui roman.

Tallahassee – Satu Mare, 19-20 septembrie 2010

Interviu realizat de Horia Nicola Ursu • Foto: Lucia Ursu

Tu şi Ann sînteţi editorii a două antologii importante care urmează să apară curînd: Steampunk II de la Tachyon şi The Weird, de la Atlantic/Corvus. Putem vorbi despre aceste antologii ca despre nişte urmări ale antologiilor tematice anterioare pe care le-aţi editat (Steampunk şi The New Weird, ambele apărute la Tachyon în 2008), sau aţi ales altă abordare de această dată?
Tagged with:
 

7 Responses to Interviu: Jeff VanderMeer despre împliniri şi proiecte

 1. [...] Un interviu amplu si bine facut gasiti aici. [...]

 2. [...] interviul luat lui Jeff VanderMeer, Galileo Online a ajuns pe „prima pagină” a două dintre site-urile de actualităţi cele mai [...]

 3. Aspoiu says:

  Imi pare rau sa stric petrecerea… insa sint foarte ofuscat la momentul acesta pe nenea de fata. Incerc sa citesc “The Best of Michael Moorcock” si tipul din interviu l-a facut praf pe bietul veteran. Nu sint fan JVM si stiam ca are gusturi ciudatzele, dar nici chiar asa…
  Iar despre antologia cu cabinetul plin de ciudatenii… face parte din experimentele literar-weirdo-snobistice in care nu o sa fiu interesat in veatza asta.
  PS. Tocmai am dar cancel la comanda cu cele doua antologii Steampunk, noroc ca nu au apucat sa le livreze. Clar il prefer pe Gevers.

 4. miki says:

  Hei, nu mai incepeti si voi interviurile asa.. “brusc”
  :)
  Ce vreau sa spun e ca inainte de interviu scrieti si voi 2-3 cuvinte despre persoana careia ii luati interviul, in ce context a fost luat interviul, cu ce ocazie etc.

 5. [...] interviu a apărut iniţial în Galileo Online, septembrie 2010. Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.